10 juli 1584 – De kogelgaten

kogelgaten

De kogelgaten | 

In de muur van de moordhal, aan de zijkant van trap, bevinden zich twee kogelgaten. Deze gaten in de muur zijn onze meest tastbare herinnering aan wat er op 10 juli 1584 gebeurde. De kogelgaten hebben een ongekende aantrekkingskracht op bezoekers. Eeuwenlang, al voordat het Prinsenhof een museum was, bezocht men de moordhal om deze twee gaten te zien en helaas, soms ook te bevoelen. Het glas voor de gaten maakt dit nu al enige tijd onmogelijk.

In de collectie van het Rijksmuseum, maar ook in de collectie van enkele (oude) stadsmusea kom je ze wel tegen: profane relieken. Dit zijn objecten die op zich niet waardevol zijn, maar hun geschiedenis, hun eerdere eigenaar, maakt ze tastbare getuigen van onze vaderlandse geschiedenis. Museum Prinsenhof Delft bezit er een aantal: een pluk haar van Hugo de Groot, zijn boekenkist en stof van de stoel van Johan van Oldenbarnevelt. Misschien wel het mooiste ‘profane reliek’ van Nederland zijn deze kogelgaten. Als getuigen van de moord op onze Vader des Vaderlands, maken deze kogelgaten nog steeds diepe indruk op iedereen die ze komt bekijken in het Prinsenhof.

DSC00002

De kogelgaten in de muur van de moordhal in Museum Prinsenhof Delft

Op 10 juli aanstaande staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de moord op Willem van Oranje. Op weg naar deze datum vertellen we door middel van 10 krachtige beelden het verhaal van de moord op onze Vader des Vaderlands. Wil je deze stille getuigen én de plaats van delict echt zien? Kom dan naar Museum Prinsenhof Delft. En als je meedoet met onze Willem van Oranje – Actie mag je op vrijdag 10 juli gratis naar binnen. 

Door Maurice Wery, conservator Stads- en Oranjegeschiedenis, Museum Prinsenhof Delft