10 juli 1584 – Willems rouwende weduwe

PDS 127b

Anoniem, medaillon met portret van Willem van Oranje en Louise de Coligny, circa 1600 en later | 

Het kleinste topstuk van Museum Prinsenhof Delft is dit bijzondere medaillon, gemaakt rond 1600. Dit vierkante, verguld zilveren sieraad is voorzien van een rond koperen plaatje dat aan twee kanten beschilderd is. Wanneer het plaatje is ingeklapt zie je een portret van de weduwe van Willem van Oranje, zijn vierde vrouw Louise de Coligny. Zij is gekleed in het zwart, na de dood van haar man zou zij alleen nog in deze rouwkleur verschijnen. Wanneer het plaatje wordt uitgeklapt, zie je waarom Louise in rouwkleding is geportretteerd: we zien hier een klein portretje van Willem van Oranje op zijn doodsbed. De witte kleding van de prins zorgt voor een sterk contrast met het zwart van Louise.

Na de dood van haar man ontvlucht Louise het Prinsenhof. Zij zou zich nog jaren blijven inzetten voor de oprichting van een passend grafmonument voor haar man. Pas in 1614 werd gestart met dit project. Het blog ‘Een monument voor de prins’ vertelt meer over dit grafmonument in de Nieuwe Kerk.

Het is onbekend wie dit sieraad gedragen heeft. Het is fascinerend om te beseffen dat dit medaillon gemaakt is rond 1600 en destijds vrij kostbaar was. Het valt absoluut niet te bewijzen, maar de kans bestaat dat dit medaillon is gedragen door iemand uit de directe omgeving van de prins. En misschien heeft het sieraad wel troost geboden aan de rouwende Louise de Coligny?

N.B. voor het schrijven van het blog is het sieraad opnieuw bekeken. Verder onderzoek is nodig, maar waarschijnlijk is het portretje van Louise voorzien van een datering. Houd ook na 10 juli het blog in de gaten, meer informatie volgt!

PDS 127a

Anoniem, medaillon met portret van Willem van Oranje en Louise de Coligny, circa 1600 en later

Op 10 juli aanstaande staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de moord op Willem van Oranje. Op weg naar deze datum vertellen we door middel van 10 krachtige beelden het verhaal van de moord op onze Vader des Vaderlands. Wil je deze stille getuigen én de plaats van delict echt zien? Kom dan naar Museum Prinsenhof Delft. En als je meedoet met onze Willem van Oranje – Actie mag je op vrijdag 10 juli gratis naar binnen. 

Door Maurice Wery, conservator Stads- en Oranjegeschiedenis, Museum Prinsenhof Delft