Oranje en Nederland

WillemvanOranje-fotograafMarcoZwinkels

De relatie tussen Nederland en Oranje vindt zijn oorsprong in een historische saamhorigheid, met aan het begin een hoge edelman: Willem van Nassau, Prins van Oranje.

Door de jaren heen delen vorst en volk lief en leed en een hechte band is gesmeed. Veel Nederlanders verbinden Oranje met waarden waaraan ze gehecht zijn: vrijheid en verdraagzaamheid, geloof, nationale eenheid. Dit aspect, de Oranjegezindheid, is belangrijk geworden. De trots op Oranje (kleur) tijdens sportevenementen en koningsdagen is meer van nu.

Zaal 11 - Oranje portrettengallerij - MarcoZwinkels Koning in zaal 11 - fotograaf MarcoZwinkels
In Museum Prinsenhof Delft staan uiteenlopende objecten bij elkaar in een vitrine, die allemaal te maken hebben met de band van volk en Oranje: van raamhangers en aquarellen, herinneringsschotels en van bekers tot ansichtkaarten, penningen en onderscheidingstekens. Maar natuurlijk ook oranjeproducten die het nationaal gevoel aanwakkeren bij grote sportevenementen.

Kom al het oranje en nog veel nu bekijken zodat je met een goed Oranjegevoel ‘s avonds voor de buis ‘ons’ Oranje gaat aanmoedigen.