Willem van Oranje – Actie

Op 10 juli 2015 staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de sterfdag van Willem van Oranje op 10 juli 1584. Lees elke dag meer over de betekenis van Willem van Oranje voor Nederland op ons blog: 10 juli 1584 in beeld.

Wil jij gratis naar het museum op vrijdag 10 juli? Maak dan een selfie met Willem van Oranje, Vader des Vaderlands en plaats deze met jouw laatste woorden voor Nederland als reactie op onze facebook-oproep.

Een selfie met Willem van Oranje?

Onze Vader des Vaderlands is overal te vinden: als standbeeld, als portret of gewoon via internet. Zoek hem op en maak een mooie foto van jezelf met Willem van Oranje.

En dan?Replica graftombe Willem van Oranje - Museum Prinsenhof Delft - fotograaf MarcoZwinkels

Plaats de selfie met jouw laatste woorden voor Nederland als reactie op onze facebook-oproep over deze actie. Laat deze 10 juli zien bij de balie van het museum en krijg gratis toegang.

Laatste woorden?

Vanaf het moment dat Willem van Oranje werd vermoord werd gesproken over ‘zijn laatste woorden’. Hij zou zijn laatste adem hebben uitgeblazen met de woorden Mon Dieu, mon Dieu, ayez pitié de moi et de ce pauvre peuple, wat wordt vertaald als “Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk”. Echter, het schot dat zijn moordenaar, Balthasar Gerards, loste, trof volgens onderzoek Willem van Oranje rechtstreeks in het hart. Het is daarmee vrijwel zeker dat Willem van Oranje op slag dood was en niet in staat was deze laatste woorden te kunnen spreken.

We nodigen je uit om je eigen laatste wens voor Nederland uit te spreken. Wat wens je Nederland toe, nu en in de toekomst?