10 juli 1584 – De deugden van Willem

PDS 128_detail

Detail van het schilderij ‘Allegorie op de deugden van Willem van Oranje’ | 

De blog van gisteren vertelde over de ‘Ellendigen Staet’, waarbij de figuren op de voorgrond symbool staan voor het bewind van de hertog van Alva, compleet met voorstanders, tegenstanders en slachtoffers. Vandaag staat een andere allegorische voorstelling centraal. In zaal 8 van het museum, hangt al sinds de oprichting van het museum een verbeelding van de Deugden van Willem van Oranje. Het is een heel geestig geschilderd schilderij, gemaakt door een anonieme schilder naar een bekende gravure door Cornelis van Kittensteyn. Er is veel te zien op dit schilderij. Overal vliegen kleine engeltjes en op de voorgrond lopen de deugden van Willem van Oranje, weergegeven als jonge vrouwen. Links zit Willem van Oranje op een praalwagen. Meteen daarachter, op een baar getrokken door een olifant, ligt Willem op zijn sterfbed. Deze verwijzing naar de moord is een interessant detail.

Boven hem zweeft een duivel die zojuist een schot op hem heeft gelost. De prins wordt beweend door twee engeltjes met zakdoeken. Het schilderij is een prachtig voorbeeld van hoe men in de zeventiende eeuw de herinnering aan Willem van Oranje levend hield.

PDS 128_Tom Haartsen-digi

Anoniem, Allegorie op de deugden van Willem van Oranje, 17de eeuw

 

Op 10 juli aanstaande staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de moord op Willem van Oranje. Op weg naar deze datum vertellen we door middel van 10 krachtige beelden het verhaal van de moord op onze Vader des Vaderlands. Wil je deze stille getuigen én de plaats van delict echt zien? Kom dan naar Museum Prinsenhof Delft. En als je meedoet met onze Willem van Oranje – Actie mag je op vrijdag 10 juli gratis naar binnen. 

Door Maurice Wery, conservator Stads- en Oranjegeschiedenis, Museum Prinsenhof Delft