10 juli 1584 – Eeuwig leven

PDB 250_Tom Haartsen-digi

Anoniem, ivoren memoriebol met de moord op Willem van Oranje, 19de eeuw | 

Ook na zijn dood op 10 juli 1584 blijft de herinnering aan Willem van Oranje levend. Deze 19de-eeuwse memoriebol is daar een goed voorbeeld van. De bol is zo groot als een biljartbal, gemaakt van ivoor en waarschijnlijk gemaakt in Dieppe (Frankrijk). In de negentiende eeuw, de eeuw van nationalisme en een heroriëntatie op de eigen identiteit, was Willem van Oranje een populair figuur. Hij herinnerde aan een glorieuze periode in de geschiedenis van Nederland en stond bovendien aan de basis van ons koningshuis.

De bol toont het interieur van de moordhal, waarbij op links de prins wordt neergeschoten. Rechts komen zijn lijfwachten aangesneld. De bal is in mei 2013 geschonken aan het museum en te zien in de moordhal van Museum Prinsenhof Delft.

 

Op 10 juli aanstaande staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de moord op Willem van Oranje. Op weg naar deze datum vertellen we door middel van 10 krachtige beelden het verhaal van de moord op onze Vader des Vaderlands. Wil je deze stille getuigen én de plaats van delict echt zien? Kom dan naar Museum Prinsenhof Delft. En als je meedoet met onze Willem van Oranje – Actie mag je op vrijdag 10 juli gratis naar binnen. 

Door Maurice Wery, conservator Stads- en Oranjegeschiedenis, Museum Prinsenhof Delft