10 juli 1584 – Het moordwapen

b 45-53

Anoniem, Radslotpistool, circa 1570 | 

Deze blog begint misschien met een teleurstelling: dit is niet het echte wapen waarmee Willem van Oranje werd vermoord. Dit radslotpistool is wel gelijk aan het wapen waarmee de moord werd gepleegd en is wel uit de tijd van Willem van Oranje. In die tijd was het een heel modern wapen. Hiermee had de moord dus gepleegd kúnnen zijn.

Wat is er dan met het echte wapen gebeurd? De moordenaar, Balthasar Gerards, had twee pistolen bij zich, waarbij het hem lukte om er één op de prins leeg te schieten. Dit pistool bleef achter op de plaats delict. Het andere pistool nam hij mee op zijn vlucht. Zijn doel was om over de stadswallen en door de gracht heen te ontkomen uit de stad. Toen hij op het punt stond om in de gracht te springen, werd hij gestopt door twee dienaren van de prins. Op dat moment was hij zijn wapen al kwijt. Tot op de dag van vandaag is dit wapen niet gevonden.

Het moordwapen is achtergebleven op de plaats delict en speelde een rol op de dag van de terechtstelling van Balthasar Gerards. Voorafgaand aan zijn executie werd het moordwapen door de beul in stukken gebroken en aan het verzamelde publiek getoond. Helaas zijn er geen fragmenten van dit pistool bewaard gebleven.

 

Op 10 juli aanstaande staat Museum Prinsenhof Delft stil bij de moord op Willem van Oranje. Op weg naar deze datum vertellen we door middel van 10 krachtige beelden het verhaal van de moord op onze Vader des Vaderlands. Wil je deze stille getuigen én de plaats van delict echt zien? Kom dan naar Museum Prinsenhof Delft. En als je meedoet met onze Willem van Oranje – Actie mag je op vrijdag 10 juli gratis naar binnen. 

Door Maurice Wery, conservator Stads- en Oranjegeschiedenis, Museum Prinsenhof Delft